hungarikum

október 15.

rovar17

a rovar17 projekt duóként indult 2002-ben, 2004-től szólóprojektként üzemel. e sötét hangulatú ambient-zaj többször volt zenei aláfestés színdaraboknál és különböző performanszoknál. megfordult európa-szerte, idén nyáron egy 30 állomásos usa-turnén volt, kiegészítve öt mexikói fellépéssel. nyers, saját univerzumú hangkollázs. besszippant.

http://www.myspace.com/rovar17

 

diszkográfia:

lófej-köd (2003)

minden mást az örület (2004)

english letter (2005/2008)

malleus maleficarum (2009)

 

english letter album letölt:

 

 

október 1.

Santa Diver

A Santa Diver zenéjére hatással volt a techno minimalizmusa, a marokkói gnawa transz-élménye és sosem szűnő energiája, a jazz szabadsága, valamint a melankólikus zenék érzékenysége és szépsége. Gyönyörű hegedűszó nyugodt alapra, majd megindul az elszállás. Keményedik a basszus és a dob, egyre több a torzítás a hegedűn, gyorsul, vadul. A pengetett, visszhangos hegedűvel lelassulnak, és újra felpörgetik. Izgalmas világok, nagy dinamikai ívek, egyedi megszólalás,
A fiatal, energikus és kreatív muzsikusok együtt szembesülnek a nagy szabadsággal, amit a változatos zenei műfajok ismerete nyújt, de nem ijednek meg, hanem remekelnek. Napjaink egyik legígéretesebb budapesti zenei formációja a Santa Diver. Maga a név japán jelenség: karácsony táján arrafelé egy búvármikulás szokott a hatalmas akváriumokban a halakkal úszkálni, feltűnik kicsit a fényképezőgépek kedvéért, majd eltűnik a ködben.

http://www.myspace.com/santadiver

a lemezbemutató koncertjük, mely az m2-esen is látható volt, megtekinthető itt.

debütáló album letölthető:

(bankkártyával és sms-sel fizethető)

szeptember 17.

sickpicnic

a keddi balkan expresshez hasonlóan ma is egy eddig megjelenés nélküli zenekarral ismerkedhettek meg. pár hónapja a szegedi jazz kocsmában lát(hat)tam (volna) őket élőben, csak sajnos a koncert végére sikerült leérnem. mivel én csak 4-5 dalt hallottam tőlük, álljon itt róluk egy máshonnan nyúlt szöveg:
a nem éppen szokványos hangszerelésű, három éve létező zenekar hosszas próbatermi kísérletezés után állt csak színpadra, miután már úgy érezték végre megtalálták sajátos, meglehetősen eklektikus stílusukat. koncepciójuk most is az, ami a kezdetekben; kísérletezés a különböző műfajokkal, a legkülönfélébb zenei hatások közös mederbe terelése, azaz törekvés öt ember teljesen eltérő belső zenei kényszere közötti kompromisszum létrehozására. zenéjükkel megpróbálnak az expresszió és a józan ítélőképesség határvonalán egyensúlyozni. a fuvola, gitár, szaxofon, billentyű, dob és némi ének felállás valahol az alternatív rock, a downtempo, trip-hop, dubstep, jazz között lavírozik rendkívül izgalmas és leleményes módon, frappánsan átemelve a különböző elektronikus műfajok elemeit a részben akusztikus hangszerelésű zenébe. nehezen behatárolható, nem egy populáris hangzású, viszont annál érdekesebb zenéről van tehát szó.

ennyi a szöveg. most pedig klikk a linkre és tessék meggyőződni a fent leírtakról:
http://www.myspace.com/sickpicnic
augusztus 20.

xenophobe of ntx

http://xenophobentx.uw.hu/

az államalapítás napjára eső hungarikum ezúttal egy olyan személyt mutat be, aki alkotásaival tiszteletét teszi a magyar költészet nagyjai és a “színészkirály” előtt. xenophobe of ntx nevével nem sokan találkozhattak eddig, pedig igazán egyedi zenéket ír(t). először is a drum&bass-t vegyíti a trance-es hangzással, ezáltal megalkotva az ún. trance&bass-t, amivel nem hinném hogy sokan próbálkoztak volna. de ami végképp kiemeli őt, az a latinovits zoltán által markáns hangon szavalt ady endre és józsef attila versek a szerzeményeiben, ahol a zene és a vers tökéletes szimbiózisban van. nem lehet eldönteni hogy a zenére igazította a verseket, vagy a versekhez írta a zenét. néha a hideg kiráz a dalait hallgatva. gondolom nem vagyok ezzel egyedül, és remélem még többen leszünk.
lehet néhányan felteszik a kérdést, hogy ha “xeno” ilyen ügyes és tehetséges, akkor miért nem ismertebb. hivatalos megjelenése még nincs, fellépéseinek száma igen csekély, az utóbbi időben pedig nem is jelentkezett új szerzeményekkel. ennek oka talán a szerénysége, talán szabadidejének hiánya, vagy csak egyszerűen más dolgok fontosabbak számára. abban viszont sokan egyetértenek, hogy ha több időt és energiát szentelne a zenének, akkor biztos hogy egy nagyon keresett dj és producer lenne, és sokkal több kiemelkedő dalt írna. de így is hálásak lehetünk neki ezekért a számokért, még ha néha érződik is bennük a nyersesség, az hogy még nem is biztos hogy a végleges verziót hallgatjuk. de fogadjuk el tőle ezt így. a honlapján ingyen felkínálja letöltésre a 2004 és 2007 között írt dalait.augusztus 4.

tape underground

http://tapeunderground.hu

www.myspace.com/tapeunderground

egy nagyszerű ceglédi zenekar, mellyel tavalyelőtt találkoztam először, és annak ellenére hogy nem igazán szeretem a magas énekhangot és a kissé könnyedebb zenei stílusokat, nagyon megfogott. kellemes trip-hop beütésű dalok, elektronikával és hangszerekkel (néhol harmonikával is), nagyon jó magyar szövegekkel. utóbbi igazán becsülendő, mert angolul könnyű gyenge szöveget írni, nem tűnik fel hogy az. és nem sikerül sok zenekarnak jó magyar szövegeket írni, de ezeknek a srácoknak osszejött. sajnos ritkán koncerteznek, de talán segített nekik az ismeretségszerzésben az mr2 támogatása, elég sokat játszották a dalaikat. a honlapjukról mindkét album ingyen letölthető egy egyszerű regisztráció után, úgyhogy nem is adok direkt letöltési linket, lássák csak hogyan növekszik az érdeklődés irántuk. az első, “alszik, kapcsol” album olyan magasra tette a lécet, hogy a második, “kukacok, lepkék” címet viselő lemez szerintem kicsit gyengébbre sikeredett, de még így is simán veri több hazai “túlhájpolt” zenekar megjelenéseit. több ilyen együttest kérek a magyar zenei életbe és a klubokba!

Vodpod videos no longer available.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: