terminal

október 17.

cardopusher

http://www.myspace.com/cardopusher

a venezuelai cardopushert breakcore producerként ismerte meg az underground zenei világ. mára már át tette székhelyét barcelonába, és nyugodtabb, dubstephez közeli dalokat ír. zenéiben úgy lépi át a határokat, ahogyan ő teszi azt a világot járva. a mai elektronikus zenei szintéren belül az egyik olyan eredeti producer, akire érdemes odafigyelni. a műveit olyan kiadók jelentették meg mint peace off, adnoiseam, terminal dusk, hyperdub, spectraliquid…a teljes diszkográfiát itt lehet megtekinteni.

letöltések:

 

október 3.

birushanah

japán furcsa ország furcsa emberekkel és még furcsább zenékkel. japán az az ország, ahol találkozik a tradíció a modernitással. a birushanah az a japán zenekar ahol találkozik a súlyos lassú metál a hagyományos japán zenével. jó nipponi szokáshoz híven nem sietik el a dolgokat, a dalaik lassan építkeznek, az eddig egyetlen nagylemezükön három dal található, ebből két szám 17, illetve 20 perces (emelett van egy 18 perces daluk is egy split-lemezen). ha még léteznének szamurájok, valószínű ideális zene lenne számukra a harcra való felkészüléshez. hömpölygő mély gitárriffek, rituális dobolások, hosszan tartó instrumentális részeket követő dühkitörések japánul. metál teázáshoz.

http://www.myspace.com/birushanah

diszkográfia:

touta (ep) – 2004

akai yami – 2007

split w/drain the sky – 2010


szeptember 19.

munma

a terminal elérkezett a közel-keletre. bejrútról lehet sokan nem gondolnák hogy mennyire is európai az ottani éjszakai élet (nem véletlenül hívták kelet párizsának), és ez hatással van az ott születő zenékre is. egy nagyszerű libanoni zenékkel foglalkozó blogon, a pirate beirut-on találtam rá a munma néven alkotó úriemberre. becsületes nevén jawad nawfal sound design szakon végzett, és eddig négy albuma jelent meg, mindegyik az incognito libanoni független kiadó gondozásában, de ezek közül bármely szerepelhetne akár a planet mu alatt is. az első három album egyben egy bejrút insprirálta trilógia. keleti ritmusvilág, chilles elektronika, klikkek-kattok, ambient, hol baljós, hol sötét, egyben gyönyörű atmoszféra, filmzenevilág, minden nagyon jól, magas fokon, igényesen összecsomagolva. aki szereti a boards of canada, autechre, burial féle vonalat, az munma műveit is szívesen fogja hallgatni. mert simán felveszi velük a versenyt.

http://www.myspace.com/munma

diszkográfia:
34 days (2007)
black tuesday (2008)
unholy republic (2009)
previews & premises (2010)

augusztus 22.

tinariwen

ezúttal az afrikai tinariwenről lesz szó, akik ugyan kevésbé ismeretlenek, de azért jöjjön csak még nekik egy kis ingyenreklám. mali északi részéről, a szaharai tuareg harcosokból verbuválódott csapat életútja igen érdekes. egy líbiai menekülttáborban alapították, és ünnepségeken-lakodalmakon léptek fel, majd miután tagjai egy katonai kiképzőtáborba vonultak, ott újabb zenészek csatlakoztak hozzájuk. nem is beszélhetünk a hagyományos értelemben vett zenekarról, mivel tagjai folyamatosan változnak, így inkább kollektívaként léteznek. e nomád zenészeknek megtetszett a blues-rock, és ezt vegyítik a hagyományos sivatagi tuareg dallamokkal és énekkel. az eredmény egy stílusteremtés, amit sivatagi bluesnak nevezhetünk, és mely irányzatnak egyre több követője is van (lásd az aug. 13-i hi5 bejegyzést). a nyolcvanas-kilencvenes években még csak a szaharában és környékén ismerték őket, az áttörést 1998-ban hozta egy francia menedzser, aki egy fesztiválon felfigyelt rájuk és elhívta őket európába. innen kezdve pedig rendre meghívást kapnak a legnagyobb world music fesztiválokra.

http://www.tinariwen.com

http://www.myspace.com/tinariwen

diszkográfia:

the radio tisdas sessions – 2001

amassakoul – 2004

aman iman – 2007

imidiwan – 2009

letöltések:
augusztus 2.

murcof

murcof, alias fernando corona 1970-ben született tijuanában, mexikóban. évekig a nortec collective csapat tagja volt. murcof néven futó szólóprojektjének debütáló lemeze 2002-ben jelent meg, mely albummal sikerült egyből felhívnia magára a figyelmet. a 40. életévét múlt héten betöltő zenész jelenleg barcelonában él és alkot. zenéiben találkoznak a minimalista elemek, a modern elektronika és a kortárs zene, mindez megszórva nem kevés nem éppen vidám hangulattal. persze attól még sokan tudnak erre a zenére is mosolyogni, mert valóban lehet benne gyönyörködni, elmerülni. a murcof dalok nagyon jól össze vannak rakva. érdemes sorban beszerezni a lemezeit.

http://www.murcof.com

http://www.myspace.com/murcof

diszkográfia:

martes – 2002

ullyses – 2003

utopia – 2004

remembranza – 2005

cosmos – 2007

the versailles sessions – 2008

mexico (murcof & eric truffaz) – 2008

la sange illuminata (soundtrack)  – 2009

mp3:

cuerpo celeste

cosmos I

recuerdos

rostro

marmol

mir

video:

letöltéshez klikk a képre:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: